En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información

ESPECIAL CELÍACS

Aquesta pàgina de la nostra Web pretenem informar sobre l’existència o no de gluten en els nostres productes i solament conté informació general. En cap cas ha d’utilitzar-se per a un diagnòstic. És imprescindible abans d’iniciar una dieta sense gluten, sotmetre’s a un examen mèdic.

Després d’informar-nos en diferents associacions i fòrums de persones celíaques, hem detectat certa confusió respecte a l’existència o no de gluten en el pernil serrà, per l’absència de segell en el etiquetatge. Segons la normativa: “No es poden utilitzar aquestes indicacions de conformitat amb la norma general del etiquetatge, per promocionar productes que de forma natural no contenen gluten, com l’arròs, el sucre, la llet, els sucs 100% de fruita, ous, mantega, mel, etc..”

La següent llista apareixen els aliments lliures de gluten, els que poden contenir i els que s’elaboren amb cereals que ho contenen. Llista facilitada per la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya.

ALIMENTS LLIURES DE GLUTEN

Aquells per naturalesa no contenen gluten.

• Llet i derivats: formatges, formatges d’untar sense sabors, mató, nata, iogurts naturals, quallada.
• Tot tipus de carns i vísceres fresques, congelades i en conserva al natural.
• Embotits: cecina, pernil serrà i pernil cuit de qualitat extra.
• Peixos frescos i congelats sense arrebossar, mariscs frescos i peixos i mariscs en conserva al natural o en oli.
• Ous.
• Verdures, hortalisses i tubercles.
• Fruites.
• Arròs, blat de moro, tapioca, així com els seus derivats.
• Llegums.
• Sucre i mel.
• Olis i mantegues.
• Cafè en gra o mòlt, infusions i refrescs de taronja, llimona i cua.
• Vins i begudes espumoses.
• Fruita seca crua.
• Sal, vinagre de vi, espècies en branca, en gra i totes les naturals.


ALIMENTS QUE PODEN CONTENIR GLUTEN

Aquells que per naturalesa no contenen gluten, però poden arribar a incorporar-ho pel procés tecnològic o per contaminació creuada.

• Embotits: xopet, mortadel•la, xoriço, botifarra, salsitxes, etc.
• Patés.
• Formatges fosos, d’untar de sabors, especials per a pizzes.
• Conserves de carn, mandonguilles, hamburgueses.
• Conserves de peix en salsa, amb tomàquet fregit.
• Salses, condiments i colorants alimentaris.
• Succedanis de cafè, xocolata i cacau i altres begudes de màquina.
• Fruita seca torrada o fregits amb farina i sal.
• Caramels i llaminadures.
• Alguns tipus de gelats.
• Succedanis de xocolata.

ALIMENTS QUE CONTENEN GLUTEN

Productes elaborats a partir dels cereals prohibits pels celíacs.

• Pa, farina de blat, ordi, sègol.
• Bollaria, pastissos i pastissos.
• Galetes, bescuits i productes de rebosteria.
• Pasta alimentosa: fideus, macarrons, tallarines…
• Figues seques.
• Begudes destil•lades o fermentades a partir de cereals: cervesa, aigua d’ordi.
• Productes manufacturats en els quals entri en la seva composició qualsevol de les farines ja citades i en qualsevol de les seves formes: midons, fècules, sèmoles, proteïnes.
• Hòsties de la comunió.

Fuentes consultades:
• Associació de Celíacs de Catalunya.
• Celiacos.com
• FACE (Federación de Asociaciones de Celíacos d’España)
• Guia per la Gestió dels Al•lèrgens i el Gluten a la indústria Alimentària
• Caminar sense gluten: El caminar d’una família Celíaca 
• Forosin.tk