En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información

Un sensor analitza de manera instantània l'autenticitat del porc ibèric

Científics de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronómica i de Muntanyes de la Universitat de Còrdova han desenvolupat diversos sistemes per analitzar de manera instantània la qualitat de productes alimentaris com el porc ibèric, les fruites o les hortalisses sense necessitat de destruir el producte ni d'enviar mostres al laboratori.

“Aquesta tecnologia permet determinar tant el contingut en àcids grassos de la canal com el règim alimentós que han seguit els porcs, factors clau a l'hora de garantir la seva qualitat als consumidors”, explica la investigadora de la Universitat de Còrdova, Ana Garrido Varo.

En aquest sentit, l'instrument MEMS-NIRS emprat per l'equip investigador afegeix una sèrie d'avantatges respecte al sistema tradicional de control de qualitat realitzat normalment en la indústria del porc ibèric.

“Aquesta metodologia permet que els industrials puguin analitzar cada canal individualment sense necessitat de prendre mostres i enviar-les al laboratori. És un procés que, a l'ésser en el mateix moment, suposa una optimització de temps molt important a l'hora de prendre decisions posteriors relacionades amb el control de qualitat de cada peça de pernil o carn”, sosté Garrido.

Una eina innovadora

No només obté informació espectral utilitzant radiació en l'infraroig proper, sinó també contingut espacial, és a dir, una representació visual sobre les característiques del producte molt similar a la qual pot proporcionar una imatge satèl·lit.

“Permet conèixer no només informació general relacionada la humitat, les proteïnes, els sucres o els àcids grassos, sinó també altres paràmetres com el cotitzat nivell de greix entre les fibres del pernil (veteat) o els danys interns en algunes fruites”, afegeix la investigadora.

Referència bibliogràfica:

Zamora-Rojas E, Garrido-Varo A, De Pedro-Sanz E, Guerrero-Ginel JE, Pérez-Marín D. "Prediction of fatty acids content in pig adipose tissue by near infrared spectroscopy: At-line versus in-situ analysis", Juliol 2013, Meat Science. Doi: 10.1016/j.meatsci.2013.05.020